Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu sayfayı Google araması yaparak bulduysanız, yüksek ihtimalle Google’da “arama motoru optimizasyonu” ya da “seo” odaklı bir arama yaptınız. Buraya geliş yolunuz bile aradığınız bilgi hakkında size ipuçları verebilir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir web sitesine sahip, bunu yöneten ya da bu sitelerle çalışan herkesin en çok duyduğu ve en çok önem vermesi gereken konulardan biri. Hem Türkçe hem de İngilizce terim olarak sıkça kullanılan ve Google gibi arama motorları için hayati bir önem taşıyan işlem türlerinden biri.

Şimdi detaylı olarak arama motoru optimizasyonu nedir, adım adım nasıl yapılır, faydaları ve önemli ipuçlarıyla birlikte bu terimi ele alalım.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

SEO, yani arama motoru optimizasyonu, sayfaların Google gibi arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını saylamak için yapılan bir dizi işlemin toplamına denir. Basitçe ifade etmek gerekirse, web sitenizde sattığınız ürünlerin, sağladığınız hizmetlerin ve uzmanlığınız olan konuların Google, Bing, Yandex ve diğer arama motorlarında daha hızlı, kolay ve ilk sırada bulunmasına hizmet eder. Bu mecralarda içeriklerinizin görünürlüğünü artırmak için kullanılır.

Sayfalarınızın arama sonuçlarında görünürlüğü ne kadar iyi olursa, bulunma ve tıklanma olasılığınız o kadar artar. Sonuç olarak, arama motoru optimizasyonunun amacı, web sitesi ziyaretçilerini çekmeye yardımcı olmaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu SEO

 

Neden Önemlidir?

Arama motoru optimizasyonu kritik bir pazarlama kanalıdır.SEO, her ölçekteki marka, işletme ve kuruluş için gerçek sonuçlar sağlar.

Günümüzde organik arama, genel verilere göre tüm web sitesi trafiğinin %53’ünü sağlar. 

İnsanlar bir yere gitmek, bir şey yapmak, bilgi edinmek, araştırma yapmak veya bir ürün/hizmet satın almak istediklerinde yolculukları genellikle internette yaptıkları bir aramayla başlar. Fakat bu aramalar günümüzde arama motorları (Google, Yandex, Bing), sosyal medya platformları (Instagram, TikTok, YouTube) ve perakende satış siteleri (Amazon, Trendyol) arasında dağılmış durumdadır. Bu da insanların markanızı veya işletmenizi arayabileceği herhangi bir platformda “arama motoru dostu” bir kimlik inşa etmeniz gerektiği anlamına gelir.

SEO çalışmalarının önemli olmasının bir diğer nedeni ise SERP’lerin (arama motoru sonuç sayfaları) aşırı rekabete sahip olmasıdır. İyi bir arama motoru optimizasyonu sayesinde bu sayfalarda doğal olarak var olabilir, güvenilirliğinizi ve yetkinliğinizi Google’a kanıtlayabilirsiniz.

Bir diğer önemli neden ise SEO’nun sürdürülebilir olmasıdır. Ücretli bir kampanya sona erdiğinde, trafik de sona erer. Sosyal medyadan gelen trafik güvenilmez olabilir, zaman zaman artarken, bazen azalabilir. Fakat SEO, dönüşüm, ziyaret, satış gibi hedeflere ulaşmanız için gelen trafiği yönlendirir ve bunu uzun vadeli olarak devam ettirebilir. Aynı zamanda güven oluşturur; iyi sıralanan bir web sitesi genellikle başarılı, güvenilir ve yetkin olarak kabul edilir.

Nasıl Çalışır?

Arama motoru optimizasyonuna geniş bir açıdan bakalım.

1. Arama Motorlarının Nasıl Çalıştığını Anlamak

İlk önce arama motorlarının nasıl çalıştığını iyi kavramak gerekir. Google gibi geleneksel web arama motorlarında arama sonuçları 3 ayrı aşama sonucunda kullanıcının karşısına çıkar:

  • Tarama
  • İndeksleme
  • Sıralama

Web sitesine eklenen içerikler ve sayfalar önce Google botları (veya diğer arama motoru botları) tarafından taranır, içeriği belirlenir, konusu anlaşılır. Ardından dizine eklenir ve indekslenir. Böylece web’de bulunabilir hale gelir. Ardından içeriğinin kalitesine, web sitesinin genel durumuna ve daha birçok kritere göre bir sırlama alır ve kullanıcılar artık o sayfaya ya da içeriğe ulaşabilir hale gelir. Kullanıcıların bu sayfalarda geçirdiği zamanın verimine göre de bu sıralama artıp azalabilir.

Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır

2. Araştırma

Araştırma, SEO’nun önemli bir parçasıdır. Arama motoru optimizasyonu performansını iyileştirecek bazı araştırma adımları şu şekildedir:

  • Hedef kitle araştırması
  • Anahtar kelime araştırması
  • Rakip araştırması
  • Marka/işletme/müşteri araştırması
  • Web sitesi araştırması
  • SERP analizi

3. Planlama

SEO stratejisi, uzun vadeli bir eylem planı gerektirir. Hedefler belirlemeniz ve bunlara nasıl ulaşacağınıza dair bir plan yapmanız gerekir. SEO stratejinizi bir yol haritası olarak düşünün. İzleyeceğiniz yol muhtemelen zamanla değişecek ve gelişecektir. Ancak hedefiniz açık ve net bir şekilde değişmeden kalmalıdır.

4. Oluşturma ve Uygulama

Tüm araştırmalar tamamlandıktan sonra fikirleri eyleme dönüştürme zamanı gelir.

  • Yeni içerik oluşturulur.
  • Mevcut sayfalarda değişiklikler ya da iyileştirmeler yapılır.
  • Eski, güncelliğini yitirmiş veya düşük kaliteli içerikler kaldırılır.

5. Takip ve Düzenleme

Web sitenizde bir şeylerin ters gittiğini veya bozulduğunu en kısa sürede fark etmeniz gerekir. Bu nedenle süreci takip etmek kritik öneme sahiptir. Trafiğin önemli bir sayfaya düşmediğini, sayfaların yavaşladığını, dizinden çıktığını ya da tüm web sitenizin çevrimdışı olduğunu anında öğrenmeniz gerekir. Bu sorunları fark ettiğinizde hemen düzeltmek üzere uygulamaya geçmelisiniz.

6. Performansın Analiz Edilmesi, Değerlendirilmesi ve Raporlanması

Arama motoru optimizasyonunun durumunu ölçüp analiz edemezseniz, onu iyileştiremezsiniz. SEO hakkında veri odaklı kararlar almak için Google Analytics, Search Console ve üçüncü taraf analiz araçlarını kullanabilirsiniz.

Verileri topladıktan sonra, ilerleme hakkında bir rapor oluşturmanız gerekir. Bir uygulama aracılığıyla ya da manuel olarak rapor hazırlayabilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir

Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Uygulama kısmında arama motoru optimizasyonu aşamaları 3’e ayrılır:

Teknik SEO

Bir web sitesinin teknik yönlerini optimize etmek anlamına gelir. Teknik unsurlarının optimize edilmesi SEO başarısı için çok önemli ve temel bir adımdır. Her şey site mimarisi ile başlar. Arama motorları tarafından taranabilen ve dizine eklenebilen bir web sitesi oluşturmak önemlidir.

Arama motorlarının sayfalarınızdaki tüm içeriği (yani metin, resim, video) keşfetmesini ve onlara erişmesini kolaylaştırmak amaçlanır. Web sitesi arama motoru optimizasyonu yaparken URL yapısı, kullanıcı deneyimi, dahili bağlantılar gibi kriterler önem kazanır.

Sayfa İçi SEO Teknikleri

Bir web sitesindeki içeriğin kullanıcılar ve arama motorları için optimize edilmesi, on-page SEO olarak bilinir. SEO’da, içeriğinizin bu iki temel hedef kitle için optimize edilmesi gerekir. Yani, hedef kitlenizin göreceği içeriği (sayfada gerçekten var olan içerik) ve arama motorlarının göreceği içeriği (kod) optimize etmeniz gerekir.

Google arama motoru optimizasyonu için sayfa içi düzenlemeleri yaparken amaç her zaman yararlı, yüksek kaliteli içerik yayınlamaktır. İçeriğinizi kullanıcılara göre optimize ederken şu kriterleri sağladığınızdan emin olmalısınız:

  • Deneyiminiz ya da uzmanlığınız olan bir alanla ilgili konuları kapsamalı.
  • İnsanların içeriğinizi bulmak için kullanacağı anahtar kelimeleri içermeli.
  • Benzersiz ve orijinal olmalı.
  • Dil bilgisi ve yazım kurallarına uygun olmalı.
  • Güncel olmalı ve doğru bilgi içermeli.
  • Resimler, infografikler ve videolar gibi medya içeriği bulundurmalı.
  • Okunabilir olmalı (Örneğin; alt başlıklar bulunmalı, paragraf uzunlukları kısa tutulmalı, bold/italik yazım şekilleri kullanılmalı, listeleme yapılmalı vb.)

İçeriğinizi arama motorlarına göre optimize ederken de aşağıdaki kriterleri dikkate almalısınız:

  • Başlık etiketleri kullanılmalı.
  • Meta açıklaması yazılmalı.
  • Alt başlık etiketleri kullanılmalı (H1-H6)
  • Resim alt metni eklenmeli.
  • Open Graph ve Twitter kartları gibi meta verilerini içermeli.

Sayfa Dışı Arama Motoru Optimizasyonu Teknikleri

SEO sayılmayan fakat yine de arama motoru başarısını etkileyen ve dolaylı yoldan katkı sağlayan işlemler sayfa dışı ya da site dışı SEO olarak isimlendirilir. Backlink alma ya da verme, bu terimle en çok ilişkilendirilen işlemdir. Kendi sitenizle ilgili, alanında yetki sahibi ve güvenilir web sitelerinden sitenize bağlantı veren backlinkler almak ve bunların olabildiğince fazla olması, sıralama ve trafiğinizi olumlu yönde etkiler.

Burada bağlantı kalitesinin bağlantı sayısından önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Bu bağlantıları şu yollarla elde edebilirsiniz:

  • Marka inşası ve pazarlaması
  • PR çalışmaları
  • İçerik pazarlaması
  • Sosyal medya pazarlaması ve optimizasyonu
  • Puanlama ve incelemeler

Arama Motoru Optimizasyonu Aşamaları

SEO Türleri

Arama motoru optimizasyonunun da birkaç alt türü vardır. Her biri farklı bir uzmanlık alanı olan bu türler, genel SEO çalışmalarından farklılık gösterir. Taktikler ve zorluk seviyesi bunları birbirinden ayıran kriterlerdir.

  • E-ticaret SEO: Klasik SEO adımlarının yanı sıra, kategori ve ürün sayfalarının, iç linklerin, ürün görsel ve incelemelerinin ve bunlar gibi daha birçok noktanın optimizasyonunu içerir.
  • Kurumsal SEO: Genellikle çok yüksek sayfa sayılı web sitelerinin ya da birden fazla web sitesi-markanın bağlı olduğu sitelerin optimizasyonu anlamına gelir. SEO değişiklikleri çok kapsamlı ve geniştir. Geliştirme ekibi tarafından uygulanır.
  • Uluslararası SEO: Uluslararası işletmeler için yapılan küresel arama motoru optimizasyonlarıdır. Çok bölgeli veya çok dilli web siteleri için yapılır. Uluslararası arama motorları için optimizasyon sağlanır.
  • Haber Siteleri İçin SEO: Haber sitelerinde hız önemli olduğu için, içerikler mümkün olduğunca hızlı dizine eklenmelidir. Bu çalışmada haberlere özgü yapılandırılan veriler ve uygulamalar mevcuttur.

Arama Motoru Optimizasyonu Faydaları

  1. Web sitenize organik arama trafiği getirir.
  2. Düşük maliyetli olarak potansiyel müşteri bulmanızı sağlar.
  3. Marka farkındalığını artırır.
  4. Rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlar.
  5. Web sitenizin mobil kullanıcılar için optimize olmasını sağlar.
  6. Hem arama motorları hem de kullanıcı tarafında güven oluşturur.
  7. Diğer tüm pazarlama stratejilerinizi destekler, gelişmelerinde olumlu katkıda bulunur.
  8. İnsanları fiziksel mağazanıza çeker (eğer varsa).

Arama Motoru Pazarlaması (SEM) İle Arasındaki Farklar

SEM olarak bilinen arama motoru pazarlaması (search engine marketing), dijital pazarlamanın içinde yer alan bir pazarlama adımıdır. Organik arama (SEO) ve ücretli arama (PPC-tıklama başına maliyet) yoluyla sitelere trafik yönlendirmeyi amaçlayan çalışmaların birleşimi için kullanılan genel bir terimdir.

Basitçe ifade edecek olursak, arama motoru pazarlaması, hem ücretli hem de ücretsiz faaliyetlerle arama motorlarından trafik ve görünürlük elde etmek olarak tanımlanabilir.

Peki, arama motoru optimizasyonu ve SEM nasıl farklılaşır? Teknik olarak birbirinden farklı iki işlem değildir, biri diğerinin içerisindeki bir adımdır. SEM, SEO’yu kapsar, SEO çalışmalarının tamamı, SEM çalışmalarının organik trafik kısmındaki yarı hacmini oluşturur.

Günümüzde SEM ve PPC terimleri birbirinin yerine kullanılsa da, aslında doğru olan formül şu şekildedir:

  • PPC + SEO = SEM

Başarılı Bir Arama Motoru Optimizasyonu İçin İpuçları

Arama motoru optimizasyonu için bu 13 adımı doğru şekilde atarsanız, başarı sizin için kaçınılmaz olacaktır:

  1. Anahtar kelimeleri sitenizde ve içeriklerde doğru yerlerde ve doğru oranda kullanın.
  2. Kullanıcıların sitenizde daha uzun vakit geçirmesini sağlayacak içerikler ve site yapısı kurgulayın.
  3. Aynı sektörde olduğunuz markalar ile bir backlink çalışması yapın.
  4. İçeriklerinize ilgili ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler ekleyin.
  5. İnfografiklere, görsellere ve videolara alt metin ekletin.
  6. Eski sayfaları ve içerikleri güncelleyin. Bu aşamada bilginin kalitesini artırmaya odaklanın.
  7. Web sitenizin hızını artırın.
  8. Google Search Console kullanarak analizler yapın.
  9. Markanıza yönelik anahtar kelimelere önem verin.
  10. “Nedir, Nasıl Yapılır” gibi başlıklarla blog içerikleri üretin.
  11. Öne çıkan snippet’lerde sıralama almaya çalışın.
  12. Sıkça yazı yazması için misafir yazarlar bulun.
  13. Organik tıklama oranlarınızı iyileştirmeye çalışın.

Sık Yapılan Hatalar

Arama motoru optimizasyonunda yapılan hatalar, Google’da sıralamanızı olumsuz etkileyebilir.

Google’da ilk sıradaki sayfa, tüm trafiğin %27.6’sını alır. İlk sıradan uzaklaştıkça tıklama oranı ciddi derecede düşer.

Arama Motoru Optimizasyonu Tıklama Oranı

Kötü haber şu ki SEO hataları çok yaygın şekilde yapılır. Üstelik sitenizi olumsuz etkilediğinin farkında bile olmayabilirsiniz. İyi haber ise, bu hataların çoğunun tamamen önlenebilir ya da düzenlenebilir olmasıdır. Şimdi arama motoru optimizasyonunda en sık yapılan hatalara bir göz atalım:

  • Anahtar kelime doldurma
  • Anahtar kelime yamyamlığı yapma
  • Düşük kaliteli içerik oluşturma
  • Spam linkler kullanma
  • Black Hat SEO teknikleri kullanma
  • Yinelenen içerik oluşturma
  • Meta başlık ve açıklamanın iyi optimize edilmemesi
  • Medya içeriklerinde alt metin kullanmama
  • Büyük boyutlu görsel kullanımı
  • Sayfa yüklenme hızının yavaş olması
  • Sitenin taranabilirlik oranının zayıf olması
  • Mobil optimizasyon eksikliği
  • Aşırı backlink kullanma

Bu gibi hataları yapmak ve fark etmemek, arama motoru optimizasyonu dezavantajları oluşmasına neden olur.

Sonuç olarak; arama motoru optimizasyonu nedir kısaca açıkladık, nasıl çalıştığına, nasıl uygulandığına, türlerine, farklarına, uygulama ipuçları ve hatalarına detaylı olarak değindik.

Eğer siz de arama motoru optimizasyonu hakkında profesyonel bir hizmet almak isterseniz, benimle iletişime geçebilir, organik trafiğinizi güvenli ve kalıcı bir şekilde iyileştirebilirsiniz.

Kategoriler

Sayfalar

Call Now Button